Foto

Kalkoen, 's werelds populairste kerstgerecht! 
Recept voor gevulde kalkoen

Nauwkeurig voorbereiden en bereiden voorkomt teleurstellingen, zoals te droog vlees.
De kalkoen vullen met een sappig mengsel en in de oven afdekken met aluminiumfolie of larderen (afdekken met vet spek) kan veel ellende besparen.

Benodigdheden:
200 gram vet spek in plakjes - 250 gram boter - (koks)room - zout en peper - Madeira wijn

Verwarm de oven op 180 graden. Wrijf de kalkoen van binnen en van buiten in met zout en peper. Bind om de kalkoenborst de plakjes vet spek om uitdrogen te voorkomen. Doe de kalkoen in een braadslee en bak hem in de oven (20 minuten per 500 gram) en bedruip hem regelmatig met zijn eigen vet.

Maak tenslotte een heerlijke saus van het bakvet door de madeira wijn en de room al roerend toe te voegen en warm op te dienen.

Foto

Recept gevulde kalkoen, gehakt-champignon vulling

Benodigdheden vulling:
100 gram champignons - 1 ui - 2 sneetjes witbrood - 1 teentje knoflook - 25 gram boter - 250 gram half-om-halfgehakt - zout en peper - nootmuskaat - 10 takjes selderij - 10 takjes peterselie - 1 ei - 4 eetlepels slagroom.

Maak de champignons schoon en hak ze grof (bewaar er een paar voor de garnering). Pel en snipper de ui.
Verkruimel het brood. Verhit in een pan de helft van de boter en fruit de ui ongeveer 3 minuten. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de champignons toe en bak die ongeveer 3 minuten mee. Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak het gehakt hierin rul. Roer de champignons en het brood erdoor en voeg zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Doe het gehakt in een kom en laat het afkoelen. Knip de blaadjes van de selderij en de peterselie fijn. Klop in een kommetje het ei met de slagroom los en meng de kruiden en het ei door het gehaktmengsel. Vul de kalkoen hiermee. Halveer de gebraden kalkoen en garneer met de achtergehouden gebakken champignons.

Benodigdheden kalkoen:
1 verse kalkoen van ongeveer 2 kilogram - zout en peper - 100 gram boter - 100 gr ontbijtspek - haakkatoen

Maak de vulling. Verwijder de zakjes uit de buikholte van de kalkoen en bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper. Schep de vulling in de buikholte en bind de kalkoen met haakkatoen op. Verwarm de oven voor op 200° C. Smelt de boter in een steelpan, schenk een beetje boter in een braadslede, leg de kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek. Schenk de rest van de boter erover en braad de kalkoen ongeveer 90 minuten in het midden van de oven. Bedruip de vogel regelmatig met braadvet. Verwijder het ontbijtspek en braad de kalkoen in nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen). Neem de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en snijd hem aan tafel aan.

Foto

Recept Kerstkransjes

Benodigdheden:
175 g bloem - 100 g boter - 75 g basterdsuiker - 1 eidooier - geraspte schil van 1 citroen.
Voor de garnering: ½ ei - 25 g geschaafde pinda's of amandelen - 25 g grove suiker.

Doe bloem, boter, suiker, eidooier en citroenrasp in een kom. Snijd de boter fijn. Kneed het deeg tot een samenhangende massa is ontstaan. Laat het deeg een half uur rusten op een koele plaats. Rol het deeg op een met bloem bestoven tafel dun uit. Steek er met behulp van een kerstkranssteker koekjes uit. Leg ze op een bakblik. Bestrijk ze met ei en strooi er pinda's of amandelen en suiker over. Bak de koekjes in een vrij warme oven (stand 3 of 4 of 175-200°C ) in ongeveer 15 minuten lichtbruin en gaar. Plaats het bakblik in het midden van de oven.

Foto

Recept Tulband

Benodigdheden:
Beslag: 150 g zachte boter -150 g suiker - 2 eieren - 2 eetlepels melk -  1 theelepel citroenaroma - 1 zakje vanillesuiker - ½ theelepel zout - 150 g patentbloem - 3 theelepels bakpoeder.

Vulling: 150 g gewassen en gedroogde krenten en rozijnen - 25-50 g poedersuiker.

Vet de vorm - en zo nodig een klein gekarteld vormpje, zorgvuldig in en bestuif deze met bloem. Verwarm de oven voor (el:150-175°C gasstand: 2-3). Klop in een kom de boter met suiker zolang todat deze wit ziet en de suiker bijna is opgelost. Voeg 2 keer 1 ei toe en klop telkens tot deze in het beslag is opgenomen. Voeg melk, aroma, vanillesuiker en zout toe. Klop nog een paar minuten door om lucht in het beslag te krijgen. Zeef in kleine hoeveelheden de bloem met bakpoeder boven de kom en roer dit er telkens voorzichtig door. Rol de krenten en rozijnen door wat bloem en voeg deze aan het beslag toe. Vul het zandtaartvormpje voor tweederde en doe de rest van het beslag in de tulbandvorm. Plaats de grote vorm op het rooster en zet het kleine ervoor. Schuif het rooster op de middelste richel van de oven. Baktijd is 40-60 minuten. Neem na 30 minuten bakken het kleine vormpje voorzichtig uit de oven. Controleer of de tulband gaar is door in het midden een prikker te steken , deze moet er droog uit komen. Laat de tulband eerst 10 minuten staan alvorens hem op een rooster te storten. Zet na volledig afkoelen het kleine cakeje op de tulband en bestuif het geheel met poedersuiker.

Foto

Recept Kalkoenfilet met mozzarella

Benodigdheden:
4 ons kalkoenfilet - 4 tomaten - 1 rode paprika - 1 sjalotje - boter - peper en zout - 1 teentje knoflook - 2 tl. oregano - 10 zwarte en 10 groene olijven - 1 mozzarellakaasje

Snij de kalkoenfilet in smalle repen. Pel de tomaten en snijd ze in stukjes. Snijd de paprika in reepjes en snipper het sjalotje. Bak de kalkoenfilet in de hete boter rondom bruin. Voeg de groente toe en strooi er peper ,zout en oregano over. Pers de knoflook erboven uit en voeg de olijven toe. Even laten sudderen. Snij de mozzarella in kleine stukjes en bestrooi hiermee de schotel.

Eet smakelijk!