Sappige Kerst Kalkoen

Kerst en kalkoen gaan voor mij hand in hand. Met dit recept maak je de allerlekkerste en sappigste kerstkalkoen die ik zelf ooit heb gegeten en dat is er het beste! 
 

Kookgerei

 

Ingrediënten

 

voor de kalkoen

  • 1 kalkoen 5 kilo ( een krachtige kalkoen? dan berekenend)
  • 75 gram  zout
  • 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gr  Lurpak® Roomboter Ongezouten
  • 0,25 citroenrasp
  • 250 ml water

voor de saus / glazuur

  • 5 eetlepels rode wijn azijn
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • 5 theelepel Worcestershiresaus
  • 2 takjes rozemarijn vers
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 lange reepjes sinaasappelschil (van boven beneden naar, zonder wit)
  • 50 gr  Lurpak® Roomboter Ongezouten
 

Instructies

 

Voorbereiding deel 1: Dag van tevoren

  • Sla deze stap niet over, het pekelen van de kalkoen zorgt ervoor dat hij precies sappig blijft.Controleer of de kalkoen schoon is, soms zit er nog een zakje met ingewanden in, verwijder deze.
  • Neem een ​​haan en een braadslee of bakplaat met rand waar vocht van de kalkoen op kan uitlekken.
  • Controleer voordat je aan deze opstelling begint ook in je koelkast of je deze nog een beetje leeg moet ruimen. Ik kan uit ervaring spreken dat dat handiger werkt, dan wanneer je al met de kalkoen in je handen voor de koelkast staat. Plaats de kalkoen op de haan boven de braadslee.
  • Meng het zout met de suiker en strooi dit rijkelijk over de kalkoen. Druk het met je hand goed aan. Wees echt niet te zuinig en zorg dat je alle hoekjes meepakt. Je hoeft niet al het zout op te maken als je een kleine kalkoen hebt.
  • Als je niet weet hoe zwaar de kalkoen is, weeg deze dan nog niet eens. Dit heeft namelijk effect op de tijd die zij nodig zullen hebben in de oven

Voorbereiding deel 2: Einde van de ochtend

  • Haal de kalkoen 2-3 uur vóór de bereiding uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Haal meteen een pakje boter uit de koelkast, zodat deze ook op temperatuur kan komen.
  • Terwijl we daar op wachten kun je op Youtube alvast kijken hoe je straks de kalkoen het beste kunt  aansnijden .
  • Meng ongeveer 50 tot 60 gram van de boter met de citroenrasp. Maak heel voorzichtig met je handen het vel los van borstvlees van de kalkoen en smeer hier tussen de boter in. Laat op dat je echt de hele borst onderhuids insmeert; je zult het een flink stuk moeten maken. Vanaf de buitenkant kun je de boter goed verspreiden, door op het vel te verminderen.
  • Smeer met de rest van de boter en de buitenkant van de kalkoen in.

De oven in 2 a 3 uur van te voren

  • Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Bedek een braadslee met een paar lagen aluminiumfolie, giet hier het water op de plaats hier het rooster op.
  • Bind de poten van de kalkoenen bij elkaar. Vouw de vleugels onder de kalkoen. Zo steekt ze niet uit en branden ze niet aan.
  • Plaats de kalkoen voor ongeveer 30 minuten in het midden van de oven, als dat voorbij is. Ik moest hem zelf een boom lager zetten. Draai de kalkoen een halve slag na 15 minuten, zodat deze karakteristieke gaart.
  • Ondertussen maken we de lak van de saus, waarmee we gaan lakken. Plaats alle ingrediënten in een steelpan en laat de boel lekker borrelen, tot je een mooie dikke saus hebt. Dit zal een paar minuten in beslag nemen.
  • Haal de kalkoen uit de oven en lak hem met de saus. Het gaat meestal met een kwast, maar met een lepel kan het ook. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden Celsius.
  • Hoeveelheid dit elke 25 minuten tot de kalkoen gaar is, ongeveer tussen de 65 en 85 minuten in totaal, op 150 graden. Je kunt dit het beste testen met een keukenthermometer. Steek dit in het dikste gedeelte van de borst, maar zorg ervoor dat je bot niet stoort. De temperatuur moet tussen de 68 en 72 graden zijn. Tijdens het rusten stijgt de temperatuur van de kalkoen namelijk nog en gaart deze nog door.
  • Laat de kalkoen minimaal 30 tot 60 minuten rusten, voordat je hem aansnijdt! Je kunt nu de oven gebruiken voor eventuele bijgerechten, wel zo handig.

Nauwkeurig voorbereiden en voorbereiden onverwachte teleurstellingen, zoals te droog vlees.

Auteur: Mariska