Foto

Kalkoen, 's werelds populairste kerstgerecht! 
Recept voor gevulde kalkoen

Nauwkeurig voorbereiden en bereiden voorkomt teleurstellingen, zoals te droog vlees.
De kalkoen vullen met een sappig mengsel en in de oven afdekken met aluminiumfolie of larderen (afdekken met vet spek) kan veel ellende besparen.

Benodigdheden:
200 gram vet spek in plakjes - 250 gram boter - (koks)room - zout en peper - Madeira wijn

Verwarm de oven op 180 graden. Wrijf de kalkoen van binnen en van buiten in met zout en peper. Bind om de kalkoenborst de plakjes vet spek om uitdrogen te voorkomen. Doe de kalkoen in een braadslee en bak hem in de oven (20 minuten per 500 gram) en bedruip hem regelmatig met zijn eigen vet.

Maak tenslotte een heerlijke saus van het bakvet door de madeira wijn en de room al roerend toe te voegen en warm op te dienen.