Gevulde kalkoen

Op welke temperatuur moet de kalkoen worden gegaard?
Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. De vuistregel is: midden in de oven, 1 uur lang op 175 graden Celsius en daarna op 150 graden. Als de kalkoen hard gaat - losjes afdekken met aluminiumfolie.

Hoe weet ik dat mijn kalkoen gaar is?
Prik met een satéprikker iets schuin omhoog in de leugens, wanneer het vleessap helder is, dan is uw kalkoen gaar. Als het vleessap roze-achtig van kleur is, dan nog ca. 15 minuten doorbraden. Controleer elke 15 minuten. Het allerbeste is een kerntemperatuurmeter te gebruiken. De kerntemperatuur dient dan 70 graden te zijn. U kunt deze meter in elke vergelijkbare winkel kopen.

Kalkoen laten "rijpen"
Om de vleessappen hun werk te laten doen de kalkoen 20 minuten laten rusten in aluminiumfolie voor u hem aansnijdt. Houd hem warm met wat theedoeken. Terwijl we daar op wachten kunt u op YouTube alvast kijken hoe je straks de kalkoen het beste kunt aansnijden.

Hoe lang moet het kalkoengaren zijn?
Haal de kalkoen 2-3 uur vóór de bereiding uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Ongeveer 40 minuten per kilo vlees.

 


Kalkoenrolade

Kalkoen rollade verwarmen
De rollade kunt u het beste, 45 minuten op 80 graden (oven) opwarmen in de braadzak waarin de rollade wordt geleverd.

 


Voorgebraden kalkoen

Wat betreft de gebraden kalkoen, u kunt deze het beste een uur op 80 graden en dan nog 15 minuten op 140 graden verwarmen. Een kerntemperaatuur van ongeveer 68 graden geeft aan dat het product genoeg verwarmt is. Ondertussen wel even de  in de gaten houden of hij niet te hard gaat, dat verschilt ook per oven natuurlijk.
 


Bekijk voor recepten onze receptenpagina.